Insecten in huis zijn nooit fijn, maar je hebt er regelmatig mee te maken. Zeker in de zomer met de deur open hebben insecten vrij spel. Een van die insecten zijn bedwantsen. Dit zijn kleine parasieten die leven van het bloed van mensen en dieren. Ze houden zich overdag voornamelijk schuil in slaapkamers en komen tot leven in de nacht. Als een bedwants je bijt dan ontstaat er een bultje dat erg kan irriteren. Door het toenemende internationale reisverkeer vind je in Nederland steeds meer bedwantsen.
Hoe zien bedwantsen er precies uit?
Een bedwants is een klein insect van zo’n vijf tot zes millimeter. Uiterlijke kenmerken van bedwantsen zijn breed, ovaal en plat. Ze hebben twee voelsprieten en zes poten. Je herkent de bedwants aan de roodbruine kleur. Zodra bedwantsen meer eten, hoe donkerder de kleur wordt. Na een bloedmaaltijd kleurt de bedwants dan ook rood. Jonge bedwantsen hebben een lichtbruine doorschijnende kleur en krijg ook wel de naam nimf mee.
Waar zijn bedwantsen te vinden?
Zoals de naam al doet vermoeden vind je de bedwants in bed. Door in je huid te bijten voeden ze zich en ontstaat er een bultje op de plek van de bijt die ontzettend doet irriteren. Bedwantsen komen uit hun schuilplaatsen wanneer het matras door jouw lichaam wordt verwarmd. Daarnaast leggen bedwantsen graag eitjes in de naden van het matras. Na het uitkomen van de eitjes gaan ook de jonge bedwantsen graag op zoek naar vers bloed. Dit vindt meerdere keren per week plaats, duurt zo’n vijf tot tien minuten en kan tot 2ml bloed per keer zijn.
Zijn bedwantsen erg gevaarlijk voor de mens?
Net zoals andere insecten zoals de boktor zijn ook bedwantsen niet gevaarlijk voor de mens. Maar dat betekent niet dat ze niet irritant en vooral ongewenst zijn. Zoals gezegd kunnen ze aardig bijten in je lichaam wat een bultje achterlaat dat erg gaat jeuken. Bedwantsen dragen geen ziektes over op mensen, maar kunnen van zichzelf wel drager zijn van Hepatitis B en Aids. Iedere persoon reageert anders op een beet van een bedwants. De één merkt er vrij weinig van terwijl het bij de ander serieus gaat jeuken en irriteren. Als de jeuk je teveel wordt en je gaat er hard aan krabben dan kan je je huid openhalen. Dat kan er op z’n beurt voor zorgen dat er een bacteriële infectie ontstaat. Die moet je dan laten behandelen door een arts. Probeer daarom ook zoveel mogelijk van het bultje af te blijven als je gebeten bent door een bedwants.