Het overstappen naar een andere bank, wel doen of niet doen?

Datum:

Het overstappen van bank brengt veel met zich mee en er komt veel op je af. Zo verlopen bijvoorbeeld de incasso's en bijschrijvingen en heeft iedere bank zo zijn eigen regels. Waar moet je allemaal rekening mee houden met het overstappen van bank en hoe gaat dat dan in z'n werking? In dit artikel volgen een aantal tips die je kan gebruiken als je het besluit neemt om naar een andere bank over te stappen.

Waarom zou je naar een andere bank willen?

Ten eerste zal je je moeten afvragen waarom je van bank wilt veranderen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen liggen aan de producten die de bank aanbiedt en je daar niet tevreden over bent. Ook bestaat de mogelijkheid dat bank investeringen doet in bijvoorbeeld fossiele brandstof waar jij het niet mee eens bent. Dan wordt het in principe een principe kwestie. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je huidige bank niet aan jouw eisen voldoet. Zet ze op een rijtje en maak het besluit om wel of niet over te stappen.

Hoe kun je overstappen naar een nieuwe bank?

Eenvoudig overstappen van bank is zo geregeld. Je opent een rekening bij je nieuwe bank, en voilà, je kan van start. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het handig om te weten welke datum je precies over wilt gaan. Dan kan je vóór die datum alles regelen. Je wilt uiteraard jouw inkomsten en betalingen op hetzelfde moment wisselen van rekening. Maar je hebt vaak automatische betalingen die niet op één datum stopgezet kunnen worden. Daar voor bestaat de mogelijkheid van de instapservice. De meeste banken bieden een instapservice aan wat een soort van overgangsperiode is. Alles van je oude bankrekening zet zich door naar je nieuwe rekening.

Is het mogelijk met overstappen je oude rekeningnummer te behouden?

Voordat de IBAN bankrekeningnummers zijn intrede deden was het mogelijk om je eigen vertrouwde rekeningnummer te behouden. Met IBAN is dit niet meer mogelijk, want je vindt in dit soort rekeningnummers altijd de afkorting naam van de bank. Overigens is er vanuit de Nederlandse politiek wel interesse de optie van eigen rekeningnummer te behouden weer terug te draaien. Het IBAN systeem is een Europees systeem en ook de Europese Commissie kijkt naar mogelijkheden. Daarnaast vinden banken en belangenorganisaties ook dat de optie moet terugkomen en dat het behoud van rekeningnummers voor heel Europa moet gelden.

Blog delen:

Voor jou?

Meer van dit
Gerelateerd

Wat je moet weten over bedwantsen

Insecten in huis zijn nooit fijn, maar je hebt...

Dit moet je weten over zakelijke zonnepanelen

Wanneer je door een gemiddelde Nederlandse stad of dorp...

Hoe zorg je voor meer klanten op je webshop?

Het is voor bedrijven die een eigen webshop onderhouden...

3x kerstcadeaus die altijd goed zijn

We zitten volop in de donkere maanden van het...