De voordelen van koude en warmte therapie

Datum:

Op een herfstachtige dag in het vroege ochtend uur blijven we allemaal het liefst zo lang mogelijk onder de warme douche staan, maar waarom is dit eigenlijk zo? Waarom houden we zo van warmte op ons lichaam. Want dit is niet alleen zo met de warme douche stralen. Denk bijvoorbeeld ook maar is aan de warmte van de zon. Zodra de zon schijnt zit je het liefst zo snel mogelijk op het terras om te genieten van de zon. En op een knusse avond zetten we bijna allemaal de verhoging wel een standje hoger of pakken we onze dekentjes en pantoffels erbij. Maar hoe goed is die warmte nou eigenlijk voor je? En kan je niet beter een ijskoude douche in de ochtend nemen?

Koud

De afgelopen jaren is het ijsbad steeds populairder geworden. voornamelijk onder topsporters is dit een veelvoorkomend iets. Maar ook voor de “gewone” burgers wordt een ijsbad steeds aantrekkelijker gemaakt, en dat is niet voor niets! Als eerst werkt een koude douche in de ochtend verfrissend en verhelderend. Er vindt dan namelijk een ‘reset’ van je lichaam plaats. Je ervaart een schrikreactie waarbij adrenaline vrijkomt. Je gaat even kort ‘aan’, wat zowel fysiek als mentaal goed is. Je hartslag en ademhaling gaan tijdelijk omhoog, gevolgd door ontspanning van je hele lichaam en geest. Als je last hebt van een droge huid is warm douchen het ergste wat je kan doen. Dus daarom is koud douchen ook voor een droge huid erg goed en het kan zelfs helend werken! Door warm te douchen, was je vetcellen van je lichaam af, die er juist voor zorgen dat je huid vettig en zacht aanvoelt. Met een koude douche gebeurt dit dus niet. Wil je het net nog iets extremer aanpakken? Doe dan na een zware training of 1 keer in de zoveel tijd een ijsbad. Doe dit wel met een professioneel iemand want dit kan een hele impact op je lijf hebben. Een icetub is hier perfect voor!

Warmte

Nu we weten hoe goed een koude douche of een ijsbad voor ons is, is het zeker de moeite waard om het eens te proberen. En we begrijpen ook echt wel dat je af en toe ook heel erg houdt van de warme douche stralen of het zitten in een hottub. En dit is dan ook echt niet direct super slecht voor je. Want warmte kan juist ook weer voor veel ontspanning zorgen! Een heerlijk avondje in een warme hottub moet dus ook zeker kunnen. Zolang je het maar afwisselt met koudetherapie.

Vorig artikel
Volgend artikel

Blog delen:

Voor jou?

Meer van dit
Gerelateerd

Ontdek de wonderen van verschillende detox sappen voor je gezondheid

Ben je op zoek naar een natuurlijke en gezonde...

Neem voor je kind een kinderkoffer mee op reis

Reizen met kinderen kan een spannende en uitdagende ervaring...

Ontdek de wereld van heerlijke kruiden online: smaakexplosies gegarandeerd!

De culinaire wereld is een schatkamer vol smaken en...

Kunst aan de muur: hoe glas schilderijen en muurcirkels je interieur kunnen verrijken

Een lege muur kan een kamer onafgewerkt doen lijken....