Inkopen voor horeca ondernemingen

0
685

Ben jij net gestart als horeca ondernemer of wil je er graag eentje worden? Dan zul je rekening moeten houden met de inkoop van je producten. Waar je dit doet, hoeveel je nodig hebt en wanneer de inkoop plaatsvindt is afhankelijk van het type restaurant en voedsel dat jij verkoopt. Lees hier meer over de inkoop voor horeca ondernemingen.

Wat koop je in?

Ben je een restaurant begonnen? Dan zul je vast wel hebben nagedacht over een menukaart. Hier zul je natuurlijk producten voor moeten inkopen. Maar wat je precies koopt is afhankelijk van de keuken waarin jij je bevindt, hoeveel gasten er worden verwacht en wat de prijsklasse is. Zo kopen veel horecabedrijven bij bekende groothandels. Heb je een visrestaurant? Dan wil je misschien rechtstreeks van een visserij kopen om ervoor te zorgen dat je de meest verse vis hebt. Heb je een Indiaas restaurant? Dan wil je waarschijnlijk kruiden kopen uit India, het is dus erg verschillend allemaal. 

Hoeveel inkopen?

Verse producten wil je kopen op basis van de hoeveelheid gasten die je gaat bedienen. Misschien heb je al een aantal reserveringen voor het weekend, maar er is ook sprake van een maximale bezetting. Je weet dus eigenlijk altijd hoeveel je uiterlijk nodig hebt om iedereen te kunnen bedienen. Misschien is het in het begin lastig om in te schatten, je wil natuurlijk niets weggooien maar wel voldoende eten hebben voor het geval het vol raakt. Na een tijdje zul je zien hoeveel je ongeveer nodig hebt. 

Wanneer inkopen?

Wanneer je een product koopt is dus wel afhankelijk van het type product. Zo kun je sommige producten een tijdje in een horeca koeltoonbank bewaren en ziet iedereen het gemakkelijk, waardoor het sneller verkoopt. Maar kersverse producten wil je op de dag zelf of op de dag van te voren in huis halen. Gaat het om houdbare producten zoals tomatensaus, pasta of rijst? Dan kun je dit al een tijdje van te voren halen, zorg dat je het altijd op voorraad hebt. 

Conclusie

Wat, hoeveel en wanneer je inkoopt is echt afhankelijk van het type restaurant en producten. Zo heeft een snackbar meer houdbare producten dan bijvoorbeeld een visrestaurant. Dit is dus voor elke horeca ondernemer anders, maar het is goed om een inschatting te maken van hoeveel je ongeveer nodig hebt. Kijk naar je reserveringen, maximale bezetting en het aantal gasten van de afgelopen weken.