Oh nee; witte beestjes op je planten! Wat nu?

Datum:

Je bent enorm gek op je plantjes en zorgt ontzettend goed voor ze. Of je nu een moestuintje hebt of simpelweg wat kamerplantjes, ze zijn je dierbaar en je wil dat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Nu is er echter een vijand in huis: er zitten witte beestjes op plant, die hem aantasten en minder gezond maken. Wat zijn het in hemelsnaam, en hoe zorg je ervoor dat ze van je planten afblijven en niet meer terugkomen? Lees gauw verder, dan redden we samen je planten. 

Witte vlieg 101 

De witte vlieg is, niet zoals de naam suggesteert, een motluis die zich voedt met het sap aan de voedingsrijke kant van de bladeren van een plant. Het is een insect van ongeveer 1,5 millimeter groot, en zal opvliegen als er tegen de bladeren aangetikt wordt. Meestal is de witte vlieg te vinden op tomatenplantjes en andere moestuinplanten, maar ook kamerplanten en andere binnenplanten kunnen getroffen worden door dit insect. Hij gaat ook niet zomaar weg; de witte vlieg voedt niet alleen op de bladeren van je planten, maar legt daar ook zijn eitjes. Deze eitjes zijn 0,2 millimeter groot, wit en bolvormig, en zijn met het blote oog te zien. Ze bevinden zich meestal aan de onderzijde van de bladeren van je plant. De witte vlieg voedt zich dus op de plantensappen van je planten; deze bevatten suikers. De suikers van deze sappen zijn echter te veel voor de vlieg. Hierom scheidt hij een plakkerige massa uit waar die overige suikers in zitten. Dit noem je honingdauw. De honingdauw is wat écht schadelijk is voor de plant; dit plakkerige, zure goedje is namelijk dé groeiplek voor een zwarte schimmel genaamd roetdauwschimmel. Dit fenomeen komt ook voor bij insecten als de bladluis. 

Weg ermee!

Nu weet je dus precies hoe de witte vlieg werkt én waarom hij slecht nieuws is voor je planten, maar heb je nog geen antwoord op toch wel de belangrijkste vraag; hoe krijg je hem weg? Dit antwoord is vrij simpel; er zijn namelijk kits om specifiek witte vliegen en andere zuigende insecten tegen te gaan. Wel is het belangrijk dat je er vroeg bij bent; witte vliegen kunnen namelijk virussen in je plant brengen waar dan weer geen bestrijding tegen bestaat. Blijf dus goed je planten checken en behandelen tegen dit soort dingen. Het zou zonde zijn als een beestje er te lang zijn gang mag gaan. 

 

Zorg dus goed voor je planten. Succes!

Blog delen:

Voor jou?

Meer van dit
Gerelateerd

Hoe organiseer je een brunch met vrienden aan huis?

Brunchen is een geweldige manier om samen te genieten...

Vijf tips bij het vissen!

Hier zijn vijf tips om u te helpen uw...

Op een camping Frankrijk kom je helemaal tot rust!

Frankrijk is nog steeds een favoriet vakantieland. Het land...

Pak je ruimte: blijf fietsen

Tijden veranderen, zeker als het gaat om hoe er...