woningenmullerpier.fotograaf_frank_hanswijk_(002).jpg

Stem op je favoriete Rotterdamse gebouw

06 november 2018

De jury van de Rotterdam Architectuurprijs heeft uit 52 inzendingen 10 gebouwen uitgekozen. De gebouwen vertegenwoordigen een brede selectie van het Rotterdamse architectuuraanbod: van onderwijsgebouwen en woningen tot een zwemcentrum en ziekenhuis.

Deze 10 gebouwen dingen mee naar de publieksprijs. Iedereen kan van 5 november tot en met 5 december stemmen op zijn of haar favoriete Rotterdamse gebouw. Het gebouw met de meeste stemmen wint de prijs.

Genomineerden
De volgende gebouwen zijn genomineerd:

  • Het Erasmus MC: Het ziekenhuis is getransformeerd van een verzameling losse gebouwen naar een medische stad met bed-toegankelijke stadstuinen.
  • De Nieuwe Binnenweg: Deze bijna twee kilometer lange winkelstraat veranderde in tien jaar tijd van groezelige doorgangsroute naar eigenzinnige stadsstraat met winkels en horeca.
  • Stadswinkel Stadhuis Rotterdam: De chique nieuwe stadswinkel neemt de oorspronkelijke kwaliteiten van het stadhuis als uitgangspunt en verwelkomt de burger op elegante en respectvolle wijze.
  • Vernieuwing van de Valkenier Vreewijk: Door het herstellen van het originele kleurbeeld, houten bekleding van de dakkapellen, raamdeling en ornamenten ziet de Valkenier, onderdeel van Tuindorp Vreewijk, er weer uit zoals ooit was bedoeld.
  • Boston & Seattle: Deze twee nieuwe woontorens op de Wilhelminapier, geplaatst op een gezamenlijke parkeergarage met beeldbepalende lamellenstructuur, bieden door hun kunstvormige plattegrond een ranke aanblik.
  • Zwemcentrum Rotterdam: Dit voormalig deelgemeentekantoor behield zijn architectonische uitstraling bij een transformatie tot zwemcentrum met Olympisch wedstrijdbad.
  • Hogeschool Rotterdam Business School: Drie verschillende bestaande gebouwen die zijn samengesmeed tot een nieuwe duurzaam onderwijsgebouw met het atrium en de monumentale trappen als blikvanger.
  • VMBO Melanchton: Een duurzaam schoolgebouw dat met zijn materialen en vormen past in zijn jaren '30 omgeving.
  • Pakhuismeesteren: Een voormalig pakhuis op de Wilhelminapier dat werd gerestaureerd en getransformeerd om ruimte te bieden aan een markthal, hotel en vergaderruimtes.
  • Vier woongebouwen op de kop van de Müllerpier: Deze zelfbouwwoningen zijn levensloopbestendig, voorzien van een lift en hebben woonkamers die kunnen veranderen in loggia's met uitzicht op de Maas.

Jury
De vakjury van de Rotterdamse Architectuurprijs wijst - naast een selectie voor de publieksprijs - ook nominaties en winnaar aan van de juryprijs. De jury staat dit jaar onder leiding van voorzitter Samir Bantal (directeur van AMO) en bestaat verder uit Eva Pfannes (directeur van OOZE Architects), Bart Schoonderbeek (algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch), Jacob Voorthuis (hoofd vakgroep architectuur en stedenbouw aan de TU Eindhoven) en Renske van der Stoep (directeur architectenbureau ROFFAA).

Meer informatie
Op 19 december worden de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs bekend gemaakt. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 5 december via www.rotterdamarchitectuurprijs.nl