VD2_0534.jpg

In de media - Leonidas gaat voor all electric

26 september 2017

Rotterdam ontpopt zich tot proeftuin voor gasloos wonen. Op het voormalige hockeyterrein Leonidas verrijst de eerste 100% elektrische zelfbouwwijk.

Bezoek verdwaalt nog al eens. Dat krijg je als je in een wijk woont die zo nieuw is dat Google Maps je straatnaam nog niet herkent. Maar mensen die er zijn geweest, weten hun weg daarna feilloos te vinden. Er is dan ook iets bijzonders aan de zelfbouwwijk in de Kralinger Esch: het is één van de eerste aardgasvrije wijken van Nederland. Bijzonder, want tot voor kort waren netbeheerders verplicht om iedere nieuwbouwwoning op het gasnet aan te sluiten als daar door de projectontwikkelaar om gevraagd wordt.

Maar zelfs die netbeheerders vinden dat niet langer maatschappelijk verantwoord meer. In 2050 moeten alle nieuwe woningen CO2-neutraal zijn. Zonde dus om nog steeds publiek geld in nieuwe gasaansluitingen te pompen, terwijl er ook duurzame alternatieven voor handen zijn.

Wat die alternatieven dan zijn? Daar heeft onder andere architect Stefan Prins zich flink in verdiept. Hij moest wel. Toen zijn vriendin Diana en hij een zelfbouwkavel kregen toegewezen op voormalig hockeyterrein Leonidas was er niks dan kale bouwgrond. "Geen stadsverwarming, geen glasvezelkabels, geen gasaansluiting."

Wil je het totale artikel lezen uit Metro Nieuws? Klik hier.