foto_Dirk_en_Simone_voor_FB.jpg

Dirk en Simone bouwen een nul-op-de-meter woning in Park 16Hoven

04 december 2017

Volgende maand verhuizen Dirk en Simone Schennink naar hun nieuwe woning in Park 16Hoven: precies rond de tijd dat ze hun kindje verwachten. Die planning was niet optimaal, maar zelf een duurzaam huis laten bouwen heeft ook nogal wat voeten in de aarde. Ze vertellen erover én delen tips voor duurzame zelfbouw.

"Dat doen we wel even!" dachten Dirk en Simone, toen ze besloten te gaan voor een zelfbouwkavel in Park 16Hoven. Maar een route buiten de gebaande paden kost net wat meer tijd en energie, ondervonden ze. Dirk: "We zijn best wel pioniers, er zijn nog niet veel van dit soort woningen." Met 'dit soort woningen' bedoelt hij zogenaamde 'nul-op-de-meter' woningen, met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0 of minder. "In ons geval is de EPC -0,4, wat betekent dat we energie overhouden en terug kunnen leveren tegen betaling." De extra energie die ze in het bouwproces stopten, halen ze er dus ook weer uit!

Van nieuwbouw naar zelfbouw

Dirk is Duurzaamheidscoördinator bij Rijkswaterstaat en ziet daardoor de noodzaak ervan, vertelt hij. "Veel mensen staan er niet bij stil dat we over een aantal jaar geen gasaansluiting meer hebben, maar dat gaat echt gebeuren. Ik wilde dus per se een warmtepomp." Er komen 'natuurlijk' ook zonnepanelen, voegt Simone toe. Het stel wilde de energierekening elimineren en op die manier bijdragen aan een beter milieu. Simone: "We hadden ook graag volledig duurzaam gebouwd, zonder beton. Maar je moet vooral financieel bepaalde concessies doen, en voor ons had de energievoorziening omgooien prioriteit."

Lees het hele artikel op woneninrotterdam.nl