Charlois - Inspiraties - Pak je ruimte

EF_20151021_1166.jpg

Het verhaal van Riekje

Charlois

Charlois is in beweging. De Rotterdamse deelgemeente die begint bij het zuidelijke uiteinde van de Maastunnel trekt steeds meer kunstenaars, kleine winkeltjes en mensen die een verrassend huis zoeken. De gemeente spant zich in voor het opknappen van huizen en ook steeds meer bewoners steken de handen uit de mouwen. Dit deel van Rotterdam met zijn historische kern en uitgebreide keuze aan jaren dertig woningen wordt daardoor steeds aantrekkelijker.

Het verhaal van Riekje

Eigenlijk zocht Riekje een huis in Rotterdam Noord. Na haar scheiding verruilde ze Zuid-Beijerland voor haar vertrouwde plek Rotterdam. Een appartement in Kralingen werd haar nieuwe thuis en ondertussen zocht ze verder. ,,Maar in Noord heb je vooral weinig ruimte voor veel geld”, vertelt Riekje. Ze besloot haar zoekgebied te vergroten en omdat ze op dat moment werkte in Charlois, was een zoektocht in die buurt een logische. ,,Het is ook een ideale buurt. Met de fiets zit ik zo in de Maastunnel en dus in de stad en er zijn hier veel jaren dertig woningen. Daar heb ik wel wat mee.”

De keuze was groot genoeg. Van een twee onder een kap woning aan de Boergoensevliet tot een portiekwoning in één van de karakteristieke straatjes van Charlois.

Met alle wensen op een rijtje - veel ruimte, mogelijkheden om het huis aan te passen naar haar eigen inzicht en een buitenruimte - kwam ze uit bij een boven- en benedenwoning. ,,Ze stonden samen te koop. Zo kwam ik op het spoor van samenvoegen. Binnenkort gaat de tussenmuur in het trappenhuis eruit en heb ik echt één huis.” 

‘Binnenkort gaat de tussenmuur in het trappenhuis eruit en heb ik echt één huis.’

Het bouwproces

‘17 a, 17 b’, staat er nu nog op de gevel van Riekjes portiekwoning. Binnenkort hangt er nog maar een bordje: 17. Riekje kocht een boven- en benedenwoning om samen te voegen tot één woonhuis. Het gaf haar de kans om voor een heel aantrekkelijke prijs een heel aantrekkelijk woonoppervlak te kopen. Drie verdiepingen en een vliering, twee balkons en een tuin vormen straks haar huis.

Maar eerst moeten de twee woningen worden samengevoegd. ,,Dat betekent dat je een meter moet laten verwijderen en de huisnummers moet laten samenvoegen. De meter regel je op mijnaansluitingen.nl en de gemeente heeft een speciaal formulier voor het huisnummer. Mijn voordeel was dat dit huis bij het kadaster al bekend stond als één woonhuis. Anders moet je dat laten aanpassen. Het is wat regelwerk, maar goed te doen. En de gemeente heeft een samenvoegcoach om je te helpen.”

Twee stukadoors zijn ondertussen druk bezig de muren op de eerste verdieping glad te strijken. Het hele huis is gestript en weer opnieuw opgebouwd, inclusief leidingen en elektra. Riekjes planning is om nog voor de kerst voor haar houtkachel te zitten. Als het tempo erin blijft, gaat dat lukken, wat betekent dat de twee woningen binnen vier maanden zijn omgebouwd tot één woonhuis.

Het is dan ook niet de eerste keer dat Riekje een klus als deze oppakt. ,,Twee huizen in Zuid-Beijerland en een huis in Frankrijk”, somt ze de voorgaande klussen op. ,,Toen waren we gemiddeld twintig jaar met een huis bezig. We deden alles zelf. Dat red ik nu niet met mijn werk, dus heb ik al het grove werk uitbesteed.”

Ze leerde veel van de klusjaren. Het belangrijkste? ,,Je komt altijd iets tegen waar je geen rekening mee hebt gehouden. Daar kun je je druk over maken, maar dat heeft geen zin. Gewoon aanpakken, want voor bouwen geldt: geduld is een schone zaak.” 

EF_20151021_1208.jpg
EF_20151021_1320.jpg

Het resultaat

‘Wow’, is de meest gepaste reactie voor de bovenverdieping van Riekjes samengevoegde woning. Wat ooit een doorsnee slaapverdieping van een jaren dertig bovenwoning was, is nu een slaapkamer met penthouse-allure. ,,We hebben de vliering boven het slaapgedeelte verwijderd”, verklaart Riekje terwijl ze naar de nok van het dak kijkt in plaats van een verlaagd plafond. Door twee dakramen komt extra licht binnen. ,,En het mooie is dat die te bedienen zijn met een app.”

De verbouwing is halverwege, maar de contouren zijn al helder zichtbaar. ‘Ruimte’ is het toverwoord. Op bijna iedere verdieping zijn wel muren verwijderd, waardoor een hokkerige verdiepingen fijne vrije ruimtes worden.

In de ruimte van de slaapkamer staat nu alleen nog maar een H-vormige muurtje. Hier komen de douche en wasbak. Eén klein kamertje op deze verdieping is wel behouden, dat wordt de onmisbare inloopkast.
Een verdieping lager is ook de complete indeling veranderd. ,,Toen ik hier voor het eerst kwam kijken, was er nog een klein zijkamertje en een aparte keuken. Het was voor mij meteen duidelijk dat die muren eruit moesten om de ruimtes bij de woonkamer te trekken. Ik wil geen kleine ruimtes, ik wil juist een lekkere open keuken waar je met elkaar samen kunt zijn.”
De begane grond, nu nog een zelfstandige woning met eigen opgang, biedt straks ruimte aan de logeerkamer en Riekjes werkkamer. ,,Mijn werkkamer komt natuurlijk aan de achterkant. Ik heb er nu al zin in om daar te werken met de deuren naar de tuin wijd open”, zegt Riekje.

In haar hoofd woont ze er al. Zo richt je ook een huis in, als het aan haar ligt. ,,Denk goed na over wat je nodig hebt om fijn te kunnen wonen. Je moet in je hoofd al zien hoe alles eruit gaat zien. Besef ook dat er veel meer mogelijk is dan je denkt. Echt, het is zo leuk om te kunnen uitvoeren wat je in je hoofd hebt.”

Meer informatie over samenvoegen?

Wilt u meer informatie over het samenvoegen van twee woningen, het proces of de beschikbare subsidie? Kijkt u dan op www.rotterdam.nl/woningsamenvoegen of neem contact op met de Samenvoegcoach, Marlies Reinders.


De Samenvoegcoach van de gemeente is bereikbaar onder telefoonnummer 14010 of email:
info.samenvoegen@rotterdam.nl.

EF_20151021_1224.jpg

Het klusproces

  • EF_20151021_1072.jpg
  • EF_20151021_1084.jpg
  • EF_20151021_1155.jpg
  • EF_20151021_1166.jpg
  • EF_20151021_1208.jpg
  • EF_20151021_1212.jpg
  • EF_20151021_1224.jpg
  • EF_20151021_1263.jpg
  • EF_20151021_1303.jpg
  • EF_20151021_1320.jpg