Pak je ruimte

Pak je Ruimte

Weet je precies hoe jouw ideale huis eruit ziet, maar kun je het nergens vinden? Ben je eigenzinnig? Wil je anders wonen dan je buren? En houd je wel van een uitdaging? Dan is zelfbouwen iets voor jou! Bouw je ideale huis, helemaal zoals jij het hebben wilt, samen met je eigen team van architecten en aannemers. Of je nu kiest voor een villa op een vrije kavel of voor een klushuis, jij bepaalt het eindresultaat. Kies voor de vrijheid om je eigen weg te gaan en pak je ruimte!

Rotterdam Woonstad

Geen stad die zoveel ruimte biedt om je droomhuis te bouwen als Rotterdam. Een stad die constant verandert, beweegt en vernieuwt en waar je de meest bijzondere architectuur vindt. Een daadkrachtige broedplaats voor creatieve initiatieven, waar men niet bang is om kansen te grijpen en de handen vuil te maken. Rotterdam is een stad die wordt gebouwd door de Rotterdammers zelf. De ideale omgeving om ook aan jouw eigen droom te bouwen, op een leeg kavel, in een klushuis of een oud schoolgebouw.

Mogelijkheden

Klushuis

jdg_15072014_Mathenesserdijk_D1A9203.jpg

Koop voor een aantrekkelijk bedrag een oud, karakteristiek pand en besteed de rest van je budget aan het realiseren van jouw ideale woning. Vides, loopbruggen of juist één grote loft. De mogelijkheden zijn eindeloos...

Klusgebouw

schoolJDG_21062014_DUYSTSTRAAT_D1A8471100914JPGJPG.JPG

Koop, samen met andere zelfbouwers, een oud schoolgebouw of monumentaal kantoorpand en verbouw deze tot droomwoningen. De indeling en de gedeelde ruimtes stem je af met de andere bewoners. Binnen deze nieuwe indeling realiseer je jouw ideale woning.

Kavel

jdg_25062014_pjr_16h_D1A1780.jpg

Ontwerp en bouw je eigen huis van de grond af aan. Door heel Rotterdam zijn stukken grond te koop, midden in de stad of in het groen. Kies een locatie die bij je past, en vul deze precies zo in zoals jij het wilt hebben, van de eerste steen tot het laatste lichtknopje.

Groepskavel

0505_PAN_02.jpg

Koop, samen met andere zelfbouwers, een stuk grond en bouw hierop woningen. De indeling en de gedeelde ruimtes stem je af met de andere bewoners. Binnen deze nieuwe indeling realiseer je jouw ideale woning

Ook benieuwd naar Vastgoed?

Ook benieuwd naar Bedrijfskavels?

Veelgestelde vragen

 • Wat is CPO?

  'PO' staat voor Particulier Opdrachtgeverschap. Dat houdt in dat een particulier opdracht geeft bij de ontwikkeling van zijn eigen woning. Eigenlijk neemt een particulier de rol van de projectontwikkelaar over. Het betekent niet dat je letterlijk zelf moet bouwen. Je moet zelf de regie nemen, waarbij je adviseurs inhuurt om je daarin te begeleiden. De 'C' staat voor Collectief. Bij CPO geef je als een collectief, een groep dus, opdracht voor de ontwikkeling van jullie woongebouw. Bekijk dit filmpje voor meer info: https://youtu.be/SqqA3U3Shqo

 • Hoe vorm ik een CPO groep?

  Je bent zelf verantwoordelijk voor de vorming van een kopersgroep. Indien je niet voldoende mensen geïnteresseerd kunt krijgen in je eigen netwerk, kun je bijvoorbeeld tijdens een bezichtiging kennis maken met andere Zelfbouwers. Daar is het mogelijk om kennis te maken met andere geïnteresseerden om samen een groep te vormen of je aan te sluiten bij bestaande groepen. Een kopersgroep dient zich officieel te verenigen door inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

 • Welk aanbod komt in de toekomst nog beschikbaar?

  Team zelfbouw werkt continu aan nieuw aanbod, maar daarover wordt nog niets gecommuniceerd. Het kan immers voorkomen dat uit een onderzoek blijkt dat de onderzochte locatie niet geschikt blijkt voor ontwikkeling. Pas als het 99,9% zeker is dat een locatie in onderzoek daadwerkelijk via zelfbouw in de verkoop zal worden gebracht, communiceren we het via deze website. Het aanbod zal dan nog het label 'toekomstig aanbod' dragen, wat inhoudt dat we wél informeren dat het in de verkoop zal komen, maar dat we nog geen (verkoop-) informatie beschikbaar hebben.

 • Hoe blijf ik op de hoogte van nieuw aanbod?

  Via deze link: https://www.pakjeruimte.nl/zelfbouw/nieuws-overzicht kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Via deze nieuwsbrief houden wij geïnteresseerden op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen en nieuw aanbod. Als bepaald aanbod daadwerkelijk in de verkoop is zullen wij via deze nieuwsbrief ook de link naar de verkoopinformatie toesturen. Kleine nieuwtjes communiceren we via onze Facebookpagina.

 • Wat kan ik doen als ik zelf een locatie heb gevonden waarop ik mijn woning wil bouwen?

  Als u zelf een locatie hebt gevonden, kunt u via deze link de procedure doorlopen.

 • Kan ik bepaald zelfbouwaanbod onderhands aankopen?

  Pak je Ruimte zelfbouw verkoopt enkel openbaar, via openbare procedures. Wij communiceren nieuwe verkoopinformatie ook enkel aan 'het grote publiek'. Het heeft daarom geen zin om te bellen voor informatie die nog niet online staat. Vanzelfsprekend zijn de contactpersonen beschikbaar voor overige vragen, of verduidelijking van de reeds beschikbare informatie.

 • Krijg ik voorrang op nieuw aanbod als ik reeds een keer ben uitgeloot?

  Helaas wordt elke nieuwe verkoopprocedure weer opnieuw ingericht als een openbare verkoop. Het is niet mogelijk om iemand een voorrangspositie te geven.

  Wél wordt je op een reservelijst geplaatst voor het aanbod waarvoor je bent uitgeloot. Indien er iemand bij dát aanbod uitvalt en er komt een plaats vrij, dan worden de reservekandidaten daarvoor benaderd, op volgorde van rangnummer op de reservelijst die je bij de loting of uitgifte hebt toegewezen gekregen.

 • Waardoor ontstaat er bij de uitgifte van nieuw aanbod vertraging?

  Het kan voorkomen dat een zorgvuldige voorbereiding meer tijd vergt dan in eerste instantie was voorzien. De achtergronden daarvan zijn project specifiek en daardoor niet in algemene zin te beantwoorden.

 • Welke vergunningen komen er bij het Zelfbouwtraject kijken?

  Ga naar www.rotterdam.nl/bouwen en doe de vergunningencheck. Gebruik de vergunningencheck in de zelftoets om te controleren of u een bouwvergunning nodig heeft of een melding moet doen.

 • Wat is een omgevingsvergunning?

  Op de volgende pagina vindt je meer informatie over de omgevingsvergunning: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/omgevingsvergunning/

 • Wat zijn de kosten van een omgevingsvergunning?

  Voor de behandeling en vergunningverlening betaalt u leges. De gemeente Rotterdam stuurt u hiervoor een factuur toe. De actuele leges kunt u vinden op https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/legeskosten-omgevingsvergunning/

 • Waar moet de nieuwe Zelfbouwwoning aan voldoen?

  De regelgeving voor een woonruimte is te vinden via deze link: http://www.bouwbesluitonline.nl/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd4/afd4-6/art4-35.

  Let erop dat de gebruiksfunctie 'woonfunctie' aangevinkt staat en de rest van de functies uit, om het overzicht te bewaren. Naast deze regels kunnen er aanvullende eisen worden gesteld, bijvoorbeeld ten aanzien van welstand en duurzaamheid. Deze zijn te vinden in het kavelpaspoort horende bij het klusgebouw of de kavel.

 • Waar vind ik de huidige bestemming van mijn pand?

  De bestemming vindt u via https://www.rotterdam.nl/loket/bestemmingsplan-inzien/. U maakt een PDF waarna u een document krijgt met de plankaart en voorschriften van het gebied waar uw pand in valt.

 • Wanneer kom ik in aanmerking voor een kruimelprocedure?

  Mocht uw pand nog geen woonbestemming hebben, dan kunt u doormiddel van een verkorte procedure voor bestemmingswijziging, de zogenaamde "kruimelprocedure" deze bestemming toevoegen. U dient het verzoek in samen met uw omgevingsvergunning.

 • Als er geen woonbestemming op zit, moet ik aan nog meer vereisten voldoen?

  Dat klopt omdat de bestemming wonen er nog niet opzit, kunnen aanvullende onderzoeken vereist zijn zoals bijvoorbeeld geluidsonderzoeken.

 • Ik ben projectontwikkelaar of ontwikkelende architect. Kan ik ook een pand van de gemeente kopen voor zelfbouw?

  Een van de belangrijkste doelstellingen van Zelfbouw is dat de toekomstige bewoner zelf bepaalt hoe zijn woning er uit komt te zien. Om deze doelstellingen te behalen rust op vrijwel al het zelfbouwaanbod een anti-speculatiebeding. De gemeente verkoopt de zelfbouwproducten direct aan de toekomstige bewoner en controleert of deze er na oplevering ook daadwerkelijk gedurende langere tijd woont. Dat maakt het product niet geschikt als belegging. Het is als professional wél mogelijk om toekomstige bewoners te begeleiden bij het proces. Het initiatief voor een zelfbouwproject mag ook bij een professionele partij liggen, zolang de toekomstige bewoners maar direct bij het project betrokken worden en invloed kunnen uitoefenen op het inhoudelijke plan. Voor 'traditionele' verkoop van vastgoed kunt u terecht op deze pagina.