1842-Rotterdam-Partners-RoyaltyFree.jpg

Rotterdam verkoopt commercieel vastgoed ook via internetveiling

01 september 2016

De commerciële portefeuille bestaat voornamelijk uit woningen en winkel(strip)s, veelal ooit aangekocht om op termijn gebiedsontwikkeling mogelijk te maken. Nu de gemeente veel meer aan de markt overlaat, is de tijd gekomen om dit 'overbodige' vastgoed van de hand te doen.

Dat een gemeente voor zo'n grote verkoopopgave een internetveiling gebruikt, is uniek in Nederland. "Voor een deel van de portefeuille lijkt dit voor ons een goede toevoeging aan de bestaande verkoopkanalen, gezien de transparantie, openbaarheid en de aantoonbare marktconformiteit", aldus Jan Veuger, Hoofd Vastgoed a.i. van de gemeente. "Deze verkoopwijze leent zich uitstekend voor een gestructureerde werkwijze om in een relatief korte periode courant en incourant vastgoed met maximaal bereik van potentiële kopers te verkopen."

Rotterdam beoogt de komende tijd een groot deel, enkele honderden objecten uit de niet-kernportefeuille te verkopen, bestaande uit zowel transformaties als 'as-is verkopen', waarvan laatstgenoemde categorie het leeuwendeel betreft. Deze categorie wordt zowel verkocht via makelaars als via de internetveiling. Vanaf 5 september 2016 gaan de eerste te veilen objecten openbaar online op de website van BOG Auctions (http://www.bog-auctions.com/rotterdam) voor het bedrijfs onroerend goed en Nationale Vastgoedveiling (www.nationalevastgoedveiling.nl) voor de woningen. De feitelijke veiling van deze eerste objecten vindt plaats op dinsdag 18 oktober 2016. Daarna vindt elke 4 weken een veiling plaats met de objecten van dat moment.