Pak je ruimte

Pak je Ruimte

Wilt u in Rotterdam uw eigen bedrijfspand bouwen? Dat kan op steeds meer plekken in en aan de rand van de stad. De gemeente Rotterdam heeft onder andere kavels beschikbaar in Nesselande, Hoek van Holland, Spaanse Polder, Zestienhoven en op diverse kleinere locaties. En ook op Merwe4Havens is ruimte beschikbaar voor innovatieve bedrijven. Elk bedrijventerrein kent zijn eigen kenmerken en voorzieningen. En zelfs binnen elk bedrijventerrein is volop keuze in oppervlakte en omvang voor uw kavel.

Vindt u tussen ons aanbod niet wat u zoekt? Vul dan dit formulier in, zodat één van onze medewerkers contact met u kan opnemen.

Rotterdam

Rotterdam wordt steeds aantrekkelijk niet alleen als woonstad, maar ook om te ondernemen. De stad beweegt en verandert continu. En dat biedt mogelijkheden om in Rotterdam op één van onze bedrijventerreinen te vestigen of uit te bereiden. Kies voor een bedrijventerrein in Rotterdam: bouw mee aan Rotterdam, bouw uw ideale bedrijfspand.

Veelgestelde vragen

 • Ik ben op zoek naar beschikbare woonkavels in Rotterdam, waar kan ik terecht?

  De beschikbare gemeentelijke woonkavels kunt u op www.pakjeruimte.nl/zelfbouw/aanbod terugvinden.

 • Is de grond van de bedrijfskavels eigen grond?

  Nee, de gemeente geeft alle gronden uit in eeuwigdurende erfpacht. Dat wil zeggen dat er geen canon verschuldigd is gedurende de gehele (eeuwigdurende) looptijd. De banken zien uw positie als gelijkwaardig met een eigenaar. De reden waarom de gemeente dit doet is om sturing te behouden op de branchering van de bedrijven. Als u de grond verkoopt wordt gekeken of de nieuwe eigenaar past binnen het brancheringsaanbod van het betreffende bedrijventerrein.

 • Ik ben op zoek naar beschikbaar vastgoed in Rotterdam, waar kan ik terecht?

  Het beschikbare gemeentelijk vastgoed kunt u op www.pakjeruimte.nl/vastgoed terugvinden.

 • Heeft u ook informatie over het aanbod van makelaars en particulieren?

  Nee, dat hebben wij niet. Voor aanbod van makelaars en particulieren kunt u kijken op Funda In Business en sommige bedrijventerreinen hebben een eigen website met vraag en aanbod. Wanneer de website van het particuliere aanbod van het bedrijventerrein bij ons bekend is staat deze vermeld bij desbetreffend bedrijventerrein op deze website.

 • Waar kan ik in de omliggende gemeenten terecht voor informatie?

  Van sommige gemeenten zijn de contactgegevens bekend. Voor de gemeente Zuidplas, Kleine Vink, kunt u contact opnemen met de heer R ten Veldhuis, r.teveldhuis@zuidplas.nl tel 06-52690632. En voor Capelle a/d IJssel kunt u contact opnemen met, de heer Hommel, e.hommel@capelleaandenijssel.nl tel 06-15459319.

 • Mag ik ook een bedrijfswoning bouwen op het bedrijventerrein?

  Nee, dit is op geen enkel bedrijventerrein toegestaan.

 • Is het huren van een bedrijfskavel ook mogelijk?

  Nee, het niet mogelijk een bedrijfskavel te huren.

 • Wat is de minimale oppervlakte die ik moet afnemen?

  Dit verschilt per bedrijventerrein en staat op deze website per bedrijventerrein omschreven. Meestal is de minimale oppervlakte 1.000 m².

 • Bij sommige bedrijventerrein op de website staat geen indicatieve prijs vermeldt, waarom niet?

  De gemeente laat dan de gronden opnieuw taxeren, dit moet minimaal 1 keer per jaar gebeuren in verband met mogelijke prijsontwikkelingen in de markt. De grondprijzen zijn altijd marktconform.

 • Hoe weet ik wat er gebouwd mag worden op een bedrijfskavel?

  Alle voorwaarden staan in de stedenbouwkundige randvoorwaarden en het bestemmingsplan. De stedenbouwkundige randvoorwaarden zijn per bedrijfsterrein terug te vinden op deze website en het bestemmingsplan van een kavel kunt u terug vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl. Wanneer dit niet vermeldt staat kunt u contact opnemen met de bedrijfsmakelaar.

 • Hoe weet ik wat de maximale hindercategorie van een bedrijfskavel is?

  De maximale hindercategorie staat per bedrijventerrein op deze website vermeld.

 • Wat moet ik doen als ik een geschikt bedrijfskavel heb gevonden voor mijn bedrijf?

  Nadat u een bedrijfskavel heeft gevonden neemt u contact op met onze bedrijfsmakelaar. U gaat dan met ons in gesprek over of uw bedrijf geschikt is voor deze locatie. Wanneer beide partijen het hier over eens zijn krijgt u een voorreservering van maximaal 3 maanden. In deze periode kunt u het bouwplan laten checken door de betreffende afdelingen binnen de gemeente. Na deze 3 maanden krijgt u (indien uw plan is goedgekeurd) een reservering waar u een vergoeding voor moet betalen, die in mindering wordt gebracht zodra u de grond bij de notaris afneemt. Is uw plan niet goedgekeurd dan vervalt de voorreservering en is de kavel weer beschikbaar voor anderen. Voor meer informatie over dit traject kunt u terecht bij onze bedrijfsmakelaar.

 • Wat moet ik doen om een (gratis) voorreservering te krijgen?

  U dient eerst te informeren of uw bedrijf past op de locatie. Hiervoor gaat u met ons in gesprek. Wanneer er overeenstemming is bereikt worden en prijsafspraken gemaakt en levert u een schetsontwerp van uw plan aan. Bij akkoord over vestiging van uw bedrijf krijgt u een voorreservering.